top of page

Zalig leesvoer: 20 boekentips voor ondernemers.

Bijgewerkt op: 11 sep. 2023

De magie van boeken


Aaaaah boeken. Ik weet niet hoe het leven er uit zou zien zonder.


Ik was zo'n kind dat elke week op woensdag naar de bib trok, om het maximum aantal boeken uit te lenen.

Om op zondagavond alweer te verlangen naar woensdagmiddag, wanneer ik een nieuwe lading boeken in mijn mandje kon verzamelen.Er gebeurt iets magisch wanneer je als lezer die eerste bladzijde omslaat (nog ouderwetse papierenboekenlezers hier?) en een wereld binnentreedt die iemand voor jou heeft geschept.


Een inkijkje in het brein van iemand anders.

Een manier om dingen mee te maken en te ervaren zonder dat je er je luie zetel voor uit moet.

Inspiratie, kennis, wijsheid, schoonheid, gewoon voor het oprapen.Er gaat geen dag voorbij dat ik niet een paar bladzijden lees uit een van de 5 boeken die op dat moment op mijn nachtkastje liggen. En mijn favoriete boeken, die koester ik.Dus bij deze laat me mijn fellow creatieve ondernemers / boekenwurmen trakteren op een lijstje van boeken die inspireren, verblijden, ontroeren en verwonderen.

Een paar boodschappen van algemeen nut:


  • Ik lees zelf graag in het Engels. Sommige boeken zijn voorlopig enkel in het Engels verkrijgbaar of zijn goedkoper in het Engels. Daarom vermeld ik ook de Engelstalige link. Waar mogelijk, vind je ook de link naar het Nederlandstalige boek.

  • Je vindt hieronder affiliate links, waarbij ik een kleine commissie ontvang als jij een boek bestelt. In geen geval heb ik deze blog om die reden geschreven. Zelf ben ik een grote voorstander van lokale boekhandels. Als je kan, ga dan daar langs en koop of bestel het boek daar. Veel boeken zijn ook verkrijgbaar in de bib.

  • Ken je zelf nog een boek dat in dit lijstje zou moeten staan? Stuur me je eigen boekentips door naar liesbeth@fotofolies.be en ik voeg ze met heel veel plezier toe onderaan de lijst.
 Gelezen en goedgekeurd:

20 boekentips voor ondernemers


boekentips voor ondernemers


Boekentips over creatief leven en werkenWat een boek!

Ik ontleende het ooit in de bib en bestelde het nadien meteen in paperback om het nog eens te lezen. Voor iedereen die denkt niet creatief te zijn, of haar creativiteit onder een berg stof heeft begraven. Elizabeth Gilbert ging op zoek en vond manieren om je leven magisch te maken en geeft zo'n interessante voorbeelden en ondersteunende verhalen, dat je niet anders kan dan een stukje magie en creativiteit toevoegen aan je leven.


In het Nederlands

In het Engels

Laura Pashby is een fotografe en schrijfster die in de meest prachtige cottage in de Cotswolds woont.

Ze gebruikt fotografie en journalen als een manier om haar leven vast te leggen en te genieten van de kleine dingen. Dit boek is een echt cadeautje als je graag verdwijnt in een wereld van mistige bossen, knoestige keukentafels en het simpele leven in lijn met de seizoenen.

En als je houdt van soulful fotografie. Een pareltje dat doet dromen.


Enkel in het Engels verkrijgbaar
Een boek dat creativiteit, fotografie, Instagrammarketing en persoonlijke verhalen combineert? Dat kan niet anders dan een topper zijn. Sara is de bezielster van het Me and Orla, een Instagramaccount met duizenden volgers, dat ze gebruikt om haar creativiteit te botvieren én anderen te inspireren om hetzelfde te doen.

Als je meer wilt weten over dit boek, lees dan even mijn blog met mijn 5 lessen uit dit boek.

Of lees gewoon het hele boek. Je zal het je niet beklagen.


Enkel in het Engels verkrijgbaar
Voor iedereen die denkt dat je altijd ultra-origineel moet zijn om iets creëren. Niet dus.

De meeste artiesten laten zich inspireren door anderen en wat ze zien in hun omgeving. Leer stelen, maar op een goede manie


r. Als zelfs Vincent van Gogh himself het mocht, dan mag jij het ook (Als je me niet gelooft - ga dan eens naar het Van Gogh museum in Amsterdam en see for yourself ;-)).


In het Nederlands

In het Engels
Heerlijk, dit boek. Voor elke solopreneur die het soms moeilijk vindt om zelf opgelegde deadlines te hallen, alle rollen tegelijk op te ne


men of alleen te werken aan een bureautje in huis. Leuk, vlot en hart-onder-de-riem-herkenbaar. En er is nu ook een vertaling in het Nederlands - yay!


In het Engels

In het Nederlands
Boekentips over vrouwelijke krachtOndanks wat de titel doet vermoeden, gaat dit niet over 'groots' ondernemen.

Tara in haar coachingspraktijk opmerkte dat vrouwen zichzelf vaak kleiner maakten in het bijzijn van anderen (playing small dus), besloot ze dat ze hier iets aan wilde doen. Dit boek opent je echt de ogen, en helpt je om beter te begrijpen waarom het soms zo moeilijk is om je stem te laten horen. Wees klaar voor een reis naar vrouwelijk leiderschap op de meest positieve manier. En zeg hallo aan je 'inner mentor' van me ;-). Dat mag je dit boek niet missen. Ik laat 'm alvast aan mijn dochter lezen van zodra ze 12 is.In het Engels
Een moedig, persoonlijk, ontroerend, taboedoorbrekend relaas in korte fragmenten over het leven van Emilie Pine. Professor Modern Drama in Dublin, maar vooral een vrouw naar mijn hart. Ik kreeg het boek al 2 keer cadeau en dat wil wat zeggen. Dit is het soort boek dat je doorgeeft aan je beste vriendin omdat je vindt dat ze het moet lezen.


In het Nederlands

In het Engels
Glennon Doyle was verslaafd aan drugs, alcohol, ging door een pijnlijke scheiding en vond daarna terug het geluk bij topvoetbalster Abby Wambach en vooral het geloof: 'we can do hard things'. Een beetje te Amerikaans en gelovig naar mijn smaak, maar de boodschap van dit boek beklijft en geeft je duwtjes in de rug om jezelf te zijn en je eigen pad te volgen. Glennon heeft trouwens ook een geweldige podcast.


In het Nederlands

In het Engels
Rauw en doodeerlijk verhaal van fotografe en schrijfster Tamsin Calidas. Ze ruilt het bruisende Londen in voor een bruter leven, blootgesteld aan de elementen, op een Schots eiland met een heel gesloten gemeenschap. Misschien niet echt een ondernemersboek pur sang. Maar wel een boek dat de rauwe kantjes van het leven toont, en laat zien hoe positieve keuzes niet altijd de makkelijkste zijn. Met zinnen die je wilt inkaderen.


In het Nederlands

In het Engels

Boekentips over persoonlijke ontwikkeling
Nog een 'big' boek - die Amerikanen houden van dat adjectief precies ;-)

Maar bon, het is wel een groots boek. Mr. Hendricks heeft al heel wat jaren op de teller én beweert dat het mogelijk is om de hele tijd gelukkig te zijn. Of dat kan betwijfel ik, maar het boek laat je wel op een hele andere manier naar dingen kijken en doet je kennismaken met het concept van je 'zone of genius'. Hetgene dat voor jou zo makkelijk en plezant aanvoelt dat je bijna niet merkt dat het bijzonder is. Alleen daarvoor is het het lezen al waard...


In het Nederlands

In het Engels
Dit boek opende me echt de ogen. Ik dacht dat ik redelijk leergierig in het leven stond, maar na de introductie wist ik al meteen dat ik leed aan het 'fixed mindset' syndroom ;-). Dit zou verplichte lectuur moeten zijn voor iedere leerkracht, of iedereen die anderen begeleidt. Eens je dit boek hebt gelezen, kan je niet anders dan je bewust zijn van je eigen mindset en weet je ook hoe je een 'growth mindset' kunt ontwikkelen.


In het Nederlands

In het EngelsIk leerde Sofie via Instagram kennen als 'The Joyful Coach'. In haar posts deelt ze superfijne content en ik kijk altijd uit naar wat ze deelt in haar nieuwsbrieven en workshops. Toen haar boek uitkwam bestelde ik dan ook meteen een kopie. Op een heel toegankelijke, begrijpelijke en hands-on manier spoort Sofie je aan om meer plezier, vreugde en voldoening in je leven te brengen. Een boek dat je blij maakt.


Enkel in het Engels verkrijgbaar


Of we het nu willen of niet, we zijn allemaal een product van onze omgeving en van conditionering. In dit boek stelt Jamie Varon een alternatief voor een wereld waarin alsmaar meer, alsmaar productiever en alsmaar beter regeert. Meer contentement, meer rust, minder angst. Doorspekt met anekdotes uit haar eigen leven en praktische oefening om zelf aan de slag te gaan.


Een geweldig woord was geboren toen het boek van Marie Forleo in het Nederlands werd vertaald: 'uitvogelbaar'. Het woord blijft plakken eens je dit boek hebt gelezen, en wie weet wordt het ook wel je persoonlijke mantra. Wat als je kon geloven dat er voor alles een oplossing is? Lees dit boek en laat je inspireren door Maries optimisme. Ik vond mijn exemplaar in De Kringwinkel voor een prikje, maar het is veel meer waard dan dat...


In het Engels

In het Nederlands
Heel Amerikaans en soms wat kort door de bocht, maar ik ben fan van Jens schrijfstijl en no nonsense aanpak. Ik moest echt meerdere keren luidop lachen met de mopjes en grappige zinsnedes die Jen in dit boek gebruikt. En daarnaast is het ook echt ontwapenend om te lezen.


In het Engels

In het NederlandsEr is ook een 'You're a badass at making money' trouwens. Een boek dat alle dingen die je over geld gelooft met de grond gelijk maakt.In het Engels

Boeken die je in zachtheid hullen
Heeft deze dame nog een introductie nodig? Ik vermeld hier dit boek, maar elk boek, elke TEDtalk of elk filmpjes met Brené Brown is de moeite waard. Deze vrouw verdient een standbeeld, of heel veel straatnamen die naar haar vernoemd worden. Dit boek en de bijbehorende TED talk betekende de grote doorbraak voor deze grote dame. Gewoon lezen. Het is verplicht haha.


In het Nederlands

In het Engels
Ruth is een gewezen copywriter, turned business coach. En ik ben een geweldige fan van haar werk. In dit boek beschrijft ze hoe ze door haar gevoeligheid te omarmen een nieuwe manier van ondernemen vond.

Een manier die haar als persoon eer aandoet en zachtheid als kracht ziet. Voor elke onderneemster die voelt dat het 'standaard' ondernemersplaatje niet klopt en die wil ondernemen vanuit haar hart.

Wat een warm bad en wat een nieuwe manier om naar jezelf en naar de wereld te kijken. Ik leerde uit dit boek dat je zoveel meer bereikt door zacht te zijn voor jezelf. Je patronen herkennen en liefde een compassie tonen voor wat minder schoon of perfect is aan jezelf, daar ligt echt zoveel kracht. Zeker als ondernemer, waar het zo makkelijk is om hard te zijn voor jezelf, jezelf te pushen of te denken dat iedereen het voor elkaar heeft behalve jij. Doe jezelf (en je kinderen) dit boek cadeau. Je gaat blij zijn.


In het Nederlands

In het Engels


Er is ook een opvolger: Fierce Self Compassion. Hierin roept Kirstin vrouwen op om moed te tonen en hun stem te laten horen.


In het Nederlands

In het Engels
Wat als het even niet goed gaat? Wat als je creativiteit even niet stroomt? Wat als je vast zit? Wat als je geen energie hebt. Kathering May noemt het 'winteren'. Het hoeft geen winter te zijn om te winteren. Het kan in elk seizoen en op elk moment in ons leven gebeuren. Een prachtige zachte omhelzing voor als het even niet goed gaat of je even nood hebt aan herkenbare verhalen.


In het Nederlands

In het Engels

Boekentips van andere ondernemersOndertussen ontving ik ook geweldig schone tips van jullie.Getipt door Eline van Groei

Rich Dad, Poor dad - Myriam M'Barki


Getipt door van Kim van Tot aan de maan en terug

Soulpedition - Silvie Mateljan


Getipt door Stefanie van Gastel


Getipt door Kirsten De Haes


Getipt door Herma van de Genoeg'lijke aarde

Alle boekjes van Toon Tellegen


Getipt door Dimitri Verwimp

Focus AAN/UIT - Mark Tigchelaar
Ook een leestip voor ondernemers?

Stuur je favoriete boek door naar liesbeth@fotofolies.be en ik voeg het toe! 

En dan nu: weg van het scherm en naar je boek ;-)!


Ik wens je extreem veel leesplezier.Warme groet,


Lies
PS:

Wil je regelmatig tips, verhalen en een duwtjes in je rug krijgen om zichtbaar te zijn op je eigen manier?

Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en wees welkom bij de Zacht Zichtbaar Club ;-).

Of neem even een kijkje op deze pagina met gratis tools en cadeautjes.


Op vrijdag 29 september neemt Herma van de Genoeg'lijke aarde ons mee in de wereld van Playing Big tijdens een Boeken & Bokes sessies. Zin om in dit boek te duiken samen met andere geweldige ondernemers? Schrijf je hier in.


Boekentips voor ondernemers

Comentarios


bottom of page