top of page

Hoe ondersteun je jezelf in spannende tijden als solopreneur?

Bijgewerkt op: 2 aug. 2023

Als je mijn mails de afgelopen tijd hebt gelezen of me volgde op sociale media, dan weet je dat dit spannende tijden voor me zijn. Deze week organiseer ik de Zacht Zichtbaar Lentetrip. Al 102 enthousiaste ondernemers gaan mee en da's echt veel meer dan ik had gedacht of gehoopt. En hoewel dat me superblij en enthousiast (yay zeg!!!) maakt, vind ik het tegelijk ook me-ga spannend.

 • Gaan mensen dit wel interessant genoeg vinden? Of weet iedereen dit al?

 • Damn, ik wil zoveel vertellen maar hoe verpak ik dit nu zodat het ook echt iets bijdraagt?

 • Ga ik wel kunnen overbrengen wat ik wil?

Herken je het? Die tegenstelling tussen superveel zin in iets hebben én tegelijk aan jezelf twijfelen als je iets nieuws doet dat nét buiten je comfortzone valt? Mijn gok is van wel, want als bezielde ondernemer kan je bijna niet anders dan af en toe spannende dingen doen. En dat brengt automatisch kwetsbaarheid en een portie onzekerheid met zich mee. Maar ook veel goede dingen. Want…

 • Het is in net-buiten-de-comfortzone dat de groei zit.

 • Het is in spannend-maar-ik-probeer dat zelfvertrouwen gedijt.

 • Het is in het moedige misschien-faalt-het-maar-ik-wil-dit-echt dat de verwezenlijking en trots zit.

Kleine noot: ik geloof niet in ‘feel the fear and do it anyway’ of mega-ver buiten je comfortzone gaan als dat je bang en superonveilig doet voelen. Let op het woord nét buiten de comfortzone. Jezelf nét genoeg uitdagen zodat je comfortzone langzaamaan groter wordt. Da's meer the way to go.
5 dingen die je kunnen ondersteunen

in spannende tijden
Als je spannende dingen doet, is het zo zo zo belangrijk om voor jezelf te zorgen in dit proces. Wat mij helpt om spannende dingen te doen én mezelf te ondersteunen tegelijk:

1. Je omringen met de juiste mensen die het begrijpen.

De afgelopen weken heb ik mijn bezorgdheden, vragen, ideeën besproken met verschillende mensen in mijn omgeving (you know who you are ;-)). Ik weet dat er mensen zijn die een hele sterke interne autoriteit hebben, maar mij helpt praten met anderen om verder te kunnen. Iemand anders ziet zoveel makkelijker wat er mogelijk is.


Dat wil niet zeggen dat ik alle ideeën overneem, maar door dingen uit te spreken en te bespreken vorm ik makkelijker mijn eigen visie op de dingen.


Wel belangrijk: zorg ervoor dat je je omringt met gelijkgestemde ondernemers of mensen die een positieve kijk op de dingen hebben. Het laatste wat je wilt is extra twijfels of angst. Kies je gesprekspartners dus wijs ;-).

2. Intunen op je why, op je visie en wat je wilt bereiken.

En daar bedoel ik niet x aantal klanten of x aantal euro's mee. Maar wel:

 • Wat wil je meegeven aan de mensen de meedoen?

 • Welk steentje wil je verleggen?

 • Waar is het je allemaal om te doen?

Hoe meer ik dat verlangen kan voelen, hoe minder ‘ik’ ertoe doe en hoe makkelijker het voluit te gaan voor mijn boodschap.

3. Hulp vragen

Je hoeft echt niet alles alleen te doen omdat je solo ondernemer bent. Vraag eens aan mensen in je omgeving om je teksten na te lezen, je posts te delen, een idee af te toetsen, je kinderen mee naar huis te nemen na school of een koffie te gaan drinken. Of schakel een expert in om je te ondersteunen. Een coach, een VA of iemand met specifieke kennis. Ik liet me in dit proces o.a. helpen door

 • Support Van Sofie om technische dingen in orde te maken

 • Jolien van Yule om mijn beperkende overtuigingen rond werken met groepen om te vormen.

 • Marijke van Studio Sociaal om deze zacht zichtbaar expeditie en lentetrip te lanceren zonder mezelf te verliezen.

Ik had ook alles zelf kunnen uitzoeken, maar dan had het waarschijnlijk nog 6 maanden geduurd eer ik deed wat ik nu doe.

4. Jezelf de toelating geven om jezelf te zijn

Zachte zichtbaarheid draait helemaal rond jezelf kunnen zijn, en jezelf te tonen op een manier waar je weinig moeite voor moet doen en die natuurlijk voelt. En oh ja, je raadt het al. Ik moest mezelf hier actief even aan herinneren. Practice what you preach, Lies. Je mag jezelf zijn in heel dit proces. Niet professioneler, serieuzer, welbespraakter. Gewoon jezelf. En da's goed genoeg.

5. Hou het licht en leuk.

Stel jezelf de vraag: hoe kan ik dit voor mezelf zo leuk en aangenaam mogelijk maken?

Misschien schrijf je je mails in je zetel onder een dekentje (check), of trek je naar een leuke coworking of koffiebar in je buurt (check). Bel je een vriendin en beloon je jezelf met een terrasje nadat je salespage klaar is (check), ga je wandelen, doe je yoga, neem je extra rust of dans je tussendoor (check). Rust, lichtheid en plezier voorop.

En, lijken deze dingen op wat jij doet om je te ondersteunen tijdens spannende tijden? Of zijn er helemaal andere dingen die jou helpen? Let me know! (Misschien kan ik ze overnemen hihi)

Liefs,

LiesPS: De Zacht Zichtbaar Lentetrip is ondertussen voorbij.

Wil je graag elke maand tips, verhalen en een duwtjes in je rug krijgen om zichtbaar te zijn op je eigen manier? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief wees welkom bij de Zacht Zichtbaar Club ;-).

Commentaires


bottom of page