top of page

Wat moet ik aandoen tijdens een personal branding fotoshoot? Gouden tips van stijlcoach Bie.

Bijgewerkt op: 2 aug. 2023


Als er één vraag is die ik steevast van mijn klanten krijg voor ze op de foto gaan is het deze: "Wat kan ik het beste aandoen voor de fotoshoot?" Laat me meteen met de deur in huis vallen.

Voor mij is er geen goed of fout antwoord op deze vraag.


Als je me al even volgt, dan wéét je al dat ik helemaal pro natuurlijke branding ben. Ik moedig je graag aan om zoveel mogelijk zichtbaar te zijn als jezelf en je niet te veel te focussen op wat 'hoort'.


Voor mij draaien goede foto's niet om de juiste outfit of de perfecte look. Ik huiver zelf nogal van de standaard adviezen om je in je branding kleuren te kleden of al helemaal van tips -koude rillingen - om je een 'professionele look' aan te meten. Mijn gouden raad is dan ook om je te kleden zoals jezelf op een goede dag.


Maar hoe doe je dat dan?

Waar let je het beste op?

Hoe zorg je ervoor dat je er ook uitziet zoals je werkelijk bent?


Ik legde mijn oor te luisteren bij styliste Bie Noé van B.Right. Ik leerde haar kennen toen ik nog communicatie deed voor De Kringwinkel, door de duurzame fashion walks die ze in verschillende steden organiseert.


Bie gelooft in mindful fashion en helpt mensen om bewust kleding te kopen. Dingen die écht bij je passen, en die goed zijn voor mens en milieu.


Onlangs lanceerde ze ook het mindful fashion platform, waar ze mensen inspireert om zich te kleden vanuit hun kern.


Je kleden helemaal zoals jezelf?

Dat klinkt als muziek in de oren, toch?


Laat die gouden tips maar komen Bie!


foto: Ann PalmersKledingadvies voor je fotoshoot van Bie NoéKies voor comfort


Comfort wordt super hard onderschat als het over kleding gaat.

Hoe je je voelt in je kleding is minstens even belangrijk dan hoe je eruit ziet.


Als je broek spant, of je blouse tegenwringt tijdens je shoot, dan zal het moeilijk zijn om ontspannen op de foto te gaan.

Kies dus in de eerste plaats voor kleren waarin je je gemakkelijk en goed in voelt. Dan zal je er meteen ook beter uitzien.
Stof tot nadenken


Let ook op de stof van je kleding. In heel synthetische stoffen zweet je bijvoorbeeld gemakkelijker. Iets wat je waarschijnlijk liever niet wilt zien op je foto's (lacht).


Ook stoffen die heel snel kreuken, zoals linnen, kan je beter vermijden.

Voor fotoshoots buiten is het misschien ook beter om geen witte broek of rok aan te doen als je geen moddervlekken op de foto's wilt zien.


Denk ook na over welke stof je graag op je huid voelt, of wat je graag ziet.
Duik in je kleerkast

Het is echt niet nodig om een hele nieuwe garderobe te gaan kopen. Je kunt perfect vertrekken van wat je nu al in je kleerkast hebt hangen.


Stel een aantal outfits samen waar je je heel goed in voelt. Vragen die je hierbij kunnen helpen:

  • In welke kleren voel ik me zelfzeker?

  • Over welke outfit krijg ik complimentjes?

  • In welke kleren voel ik me zoals mezelf ?


Trek deze kleren aan en neem een foto van jezelf of vraag aan iemand anders om een foto te maken. Door naar deze foto's te kijken in plaats van in de spiegel, krijg je meteen een ander beeld.Een extra tip: kijk naar die foto's op een moment dat je je goed voelt. Je gemoed bepaalt heel erg hoe je naar jezelf kijkt.
Maak de match


Je hebt nu als het goed is een paar outfits waar je je helemaal goed in voelt.

Dan is het ook belangrijk om te gaan kijken of die outfits ook matchen met wat je wilt uitstralen en wie je wilt aantrekken.


Je moet absoluut jezelf zijn, maar je draagt ook iets uit als ondernemer.

Ga dus op zoek naar het gouden middelpunt van die 2 dingen.


Als je een coach bent met als missie mensen tot rust te brengen, dan kan je perfect foto's laten nemen in je pyjama. Maar dat is misschien iets minder geschikt als wedding planner of copywriter voor non-profitorganisaties. Omgekeerd is het voor die coach misschien ook niet zo'n goed idee om in een glitterjurk en hoge hakken op de foto te gaan voor haar personal branding fotoshoot, hoewel ze dat in het weekend misschien wel graag aandoet. Gewoon omdat dat niet zo goed past bij haar missie als ondernemer.
Ga voor echt


Zorg er altijd voor dat het beeld dat je toont ook overeenkomt met hoe je echt bent.


Draag je nooit make-up? Ga dat dan ook niet ineens doen voor je fotoshoot.

Draag je altijd rode lippenstift? Doe dit dan zeker wel voor je fotoshoot.

Je hoeft helemaal geen prints, chique kleren of felle kleuren te dragen voor je shoot als dat niet past bij hoe je jezelf ziet.

Mensen voelen het als je een beeld ophangt dat niet echt is, en het is ook gewoon fijner voor jezelf om beelden te hebben die weerspiegelen wie jij in het dagelijkse leven bent.


Omschrijf misschien in 3 woorden wie je bent en wat je wilt uitstralen.


Ilse van @deminimalist houdt van zwart en heeft een minimalistische kleerkast. Deze outfit weerspiegelt dus helemaal wie ze is.
Wat met kleuren?


Er bestaan heel wat theorieën over kleuren.

Je hebt enerzijds de psychologie van kleuren. Zo zou blauw ervoor zorgen dat je er betrouwbaar uitziet. Geel straalt dan weer vrolijkheid uit en zwart professionaliteit.

Daarnaast heb je ook verschillende kleuren die bij je zouden passen volgens welk type je bent. Zo heb je winter-, zomer-, herfst- en lentetypes.


Ik heb een andere theorie, namelijk dat je van nature naar de kleuren grijpt waar je goed mee staat. Automatisch. Als je de link maakt met wat je écht mooi vindt in plaats van de trends bijvoorbeeld, dan kan je eigenlijk niet fout zijn.


In het kader van branding fotografie zou ik er enkel op letten dat de kleuren van je kleren niet vloeken met je de kleuren van je branding. Maar ik denk dat de kans groot is dat de kleuren van je branding ook kleuren zijn die je graag ziet, en dat die ook terugkomen in je kleerkast.

Toon je persoonlijkheid


Het is fijn om in je outfit kleine hints te geven over wat je doet of naar wat je persoonlijkheid is.

Zorg voor een tikje eigenheid. Je vertelt een verhaal met je kleren en mensen houden van verhalen.


Wat typeert je als persoon?

Draag je altijd gekke sokken? Of heb je een hele collectie hoeden?

Heb je een heleboel geweldige t-shirts?

Accessoires zijn ideaal om je persoonlijkheid en wat je doet nog wat extra in de verf te zetten.

Ben je fotograaf? Draag dan misschien een pin of sokken met een fototoestel erop.

Ben je een illustrator die houdt van felle kleuren? Laat dit dan zien met je oorbellen of met een sjaaltje in je haar in een felle print.Nina van @studioboekenberg is een grafisch ontwerper die houdt van kleur. Ze werkt vaak op blote voeten en kleurde zelfs haar teennagels in haar huiskleur. Lien van @lienherijegers draagt haar eigen juwelencollectie bij haar outfit tijdens de shoot. Caro van @metabolizeme helpt mensen gezonder te eten. Een sportoutfit met vrolijke vruchten is dan ook een i-de-aal voor haar.

Wees lief voor jezelf


Wees niet te streng voor jezelf.

Elk lichaam is anders en geen enkel lichaam is perfect. Bijna niemand kan beantwoorden aan het ideaalbeeld dat ons door de maatschappij wordt ingeprent. Onbewust krijg je dit beeld mee, door je omgeving, ouders, ervaringen uit het verleden, ...

Probeer dus met milde ogen naar jezelf te kijken. Iedereen heeft troeven.

Focus je niet te veel op je imperfecties, maar wel op de delen van jezelf die je mooi vindt en probeer die te omarmen.


Jouw kijk op jezelf is uiteindelijk de meest waardevolle.

Vraag dus niet te veel advies aan anderen, maar geloof in je eigen keuzes en je eigen visie.


 

Ik hoop dat je deze tips waardevol vond en dat ze je helpen om je helemaal als jezelf te kleden bij je volgende fotoshoot.


Wil je graag authentieke personal branding foto's die je ondernemersverhaal vertellen? Bekijk dan mijn aanbod hier.Wil je meer ontdekken over shoppen in je eigen kleerkast en je echt kleden volgens wie je bent?

Check dan zeker het mindful fashion platform. Bie leert je daar goede kledingkeuzes te keuzes en meer zelfvertrouwen, plezier en rust te vingen bij jezelf en in je kleerkast.

Met de code fotofolies kan je het platform 1 maand testen met 29 % korting (€ 85 ipv € 115). Je kan binnen de maand kosteloos opzeggen. Of check mee hier: nieuwsbriefDikke dankjewel om tot hier te lezen en tot gauw! Warme groet,


Lies
PS: Wil je graag elke maand tips, verhalen en een duwtjes in je rug krijgen om zichtbaar te zijn op je eigen manier? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief wees welkom bij de Zacht Zichtbaar Club ;-).
kledingadvies voor een personal branding fotoshoot van Bie Noé
Wat moet ik aandoen voor mijn personal branding fotoshoot?

Comments


bottom of page